Stomatološka ordinacija Dr Minić

Stomatološka Protetika

U domen stomatološke protetike spadaju nadoknada nedostajućih zuba, sprečavanje sekundarnih posledica gubitka zuba i naravno stvaranje idealnih estetskih efekata u datim okolnostima. U tu svrhu u našoj ordinaciji primenjujemo metalokeramičke krunice i mostove, bezmetalne krunice i mostove, keramičke inleje/onleje, keramičke fasete, totalne proteze, parcijalne proteze, kao i parcijalne skeletirane proteze sa atečmenima i teleskopkrunama.

 

Bezmetalne krunice i mostovi

To su, pre svega, nadoknade izrađene od cirkonijumd ioksida, EMAX PRESS keramike. Primenom ovih materijala postižu se povećana propustljivost svetlosti i prirodna refleksija, tako da su estetski efekti maksimalni, što je od izuzetnog značaja za regiju prednjih zuba (vidljiva zona osmeha).

Osim estetskih vrednosti, ove nadoknade odlikuju:

  • izuzetna mehanička svojstva
  • smanjena prijemčivost za plak, tako da ne postoji rizik od upale ili povlačenja desni
  • eliminacija rizika u pravcu razvijanja alergije na metal
  • odsustvo diskoloracije (promene boje) ivice desni i korozivnih procesa, koji se inače mogu javiti kao posledica prisustva različitih metala u ustima

 

Keramičke fasete / veniri

Keramičke fasete su tanke porcelanske ljuspice, debljine 1 mm, koje se trajno fiksiraju za zub.
Mogu se izraditi u zubotehničkoj laboratoriji ili CAD/CAM tehnologijom.
Poseduju izvanredna estetska svojstva, a uz minimalno uklanjanje zubne supstance moguće je promeniti boju, položaj i oblik zuba, kao i zatvoriti prostor između zuba (dijastema). Keramičke fasete, međutim, nisu adekvatno rešenje kod većih promena položaja i oblika zuba. U tim slučajevima moguće je ugraditi bezmetalne krunice.

 

Keramički inlej/onlej

Pored primene kompozitnih materijala, karijesom oštećeni zubi mogu se sanirati i keramičkim inlejom/onlejom, koji imaju neprevaziđena estetska svojstva. Mogu se izraditi klasičnom metodom, pomoću otiska koji je uzet nakon uklanjanja karijesa, ili frezovanjem, tzv.CAD/CAM tehnologijom. CAD/CAM predstavlja proceduru kojom se od keramičkih blokova, procesom frezovanja, dobija gotov keramički inlej/onlej. Bez obzira na način izrade, inlej/onlej se adekvatnim cementom fiksira za zub.

 

Metalokeramičke krunice i mostovi

Metalokeramicka kruna je standardna kruna cija adekvatna izrada stiti preostalo zubno tkivo ispod same krune.Glavna karakteristika je metal u formi kapice koji je oblozen slojem keramike.Krakterise je izuzetna otpornost,dugotrajnost i estetika.U slucaju kasnijeg povlacenja gingive (desni) moze se videti sivi,polumesecasti rub,sto se moze izbeci izradom bezmetalne krune ili metalokeramicke krune sa rubom u keramici.

Ova vrsta nadoknada preporučuje se u bočnoj regiji, a razlozi za ovu vrstu nadoknada su:

  • frakturiran (polomljen) zub
  • velike plombe
  • lečeni zubi
  • popunjavanje prostora u slučajevima kada nedostaje više od jednog zuba
  • sprečavanje pomeranja zuba u prostor nedostajućih zuba
  • vraćanje pune sposobnosti žvakanja i govora

 

Totalne i parcijalne proteze

Totalna proteza je neophodno rešenje u slučaju da pacijentu nedostaju svi zubi.
Parcijalna proteza preporučuje se kada pacijent ima nekoliko preostalih zuba, ali njihov broj nije dovoljan za fiksni rad. Treba napomenuti da se, zbog sve rasprostranjenije primene tehnika implantacije, ove vrste proteza sve ređe upotrebljavaju.