Stomatološka ordinacija Dr Minić

Preventivna Stomatologija

Stomatološki pregled i obuka o održavanju oralne higijene

Pacijentima savetujemo redovne stomatološke preglede na svakih šest meseci. Rano otkrivanje problema na zubima ili desnima omogućuje njihovo brže i efikasnije rešavanje.

Tokom stomatološkog pregleda doktor će pregledati Vaše zube i desni, a zatim Vas posavetovati o efikasnom održavanju oralne higijene i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

 

Uklanjanje mekih i tvrdih naslaga

Meke i tvrde zubne naslage (zubni plak i kamenac) i promene u pigmentaciji nisu samo estetski problem. To su, zapravo, lepljivi slojevi bakterija i ostataka hrane koji, ako se ne čiste redovno, mogu prouzrokovati oboljenje zuba i desni.

Tretman uklanjanja naslaga sprovodi se ultrazvukom i vazdušnim poliranjem, tj. peskiranjem zuba.

Ultrazvučno uklanjanje kamenca potpuno neinvazivna i bezbolna tehnika uklanjanja tvrdih naslaga sa zuba koje se običnim četkanjem ne mogu ukloniti.

Vazdušno poliranje (peskiranje) zuba nakon ultrazvučnog čišćenja kamenca, tretman nastavljamo vazdušnim poliranjem pomoću aparata za peskiranje zuba Air Flow.

 

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je izuzetno efikasan postupak za sprečavanje nastanka karijesa na griznim površinama kutnjaka i pretkutnjaka, i to upravo u periodu kada su zubi najpodložniji karijesu (između 6. i 7. godine). Zalivanjem fisura zub se može zaštititi na veoma dug period i do 10 godina. Sam postupak je potpuno bezbolan i traje svega nekoliko minuta.

 

Fluorisanje zuba

Fluorisanjem se povećava otpornost zuba na karijes i podstiče remineralizacija zuba, a eventualno širenje postojećih karijesnih lezija se zaustavlja.

Za fluorisanje zuba koriste se paste i rastvori na bazi fluora. Procedura podrazumeva direktnu aplikaciju fluora na zubne površine i traje veoma kratko. U zavisnosti od individualnog oralnog zdravlja pacijenta, fluorisanje se može ponavljati na svakih 3, 6 ili 12 meseci.