Stomatološka ordinacija Dr Minić

Parodontalna Hirurgija

Parodontopatija je veoma rasprostranjeno hronično oboljenje tokom kojeg dolazi do postepenog povlačenja desni, gubitka koštane mase i nastanka parodontalnih džepova, a u poodmaklom stadijumu dolazi i do klaćenja i konačnog gubitka zuba.

 

Hirurška obrada parodontalnih džepova

Ovo je hirurška intervencija koja se najčešće primenjuje u lečenju parodontopatije. Pre sprovođenja samog hirurškog zahvata preporučujemo pacijentu uzimanje uzorka, koji pomaže pri određivanju vrste i broja prisutnih bakterija. Ovaj uzorak prosleđuje se na analizu, radi preciznog utvrđivanja uzročnika parodontopatije. U skladu s rezultatima analize, sprovodi se i odgovarajuća terapija antibioticima. Sledi ugradnja veštačke kosti bovinog porekla (BIOSS), da bi se korigovali defekti uzrokovani parodontopatijom.

 

Mukogingivalna hirurgija

U slučajevima uzane pripojne gingive i povlačenja desni sprovodi se hirurška intervencija koja podrazumeva uzimanje transplantata epitela sa nepca i njegovo postavljanje na mesto ugroženo povlačenjem desni.

 

Frenektomija

Frenektomija je odstranjivanje frenuluma ili pomeranje njegovog pripoja. Frenulum (sluzokožnom išićni nabor) je najizraženiji na spoju gornje usne i grebena gornje vilice. Takođe, frenulum postoji i na spoju donje usne i grebena donje vilice, kao i na spoju jezika i poda usta.
Hirurškim putem uklanja se u slučajevima kada je visok ili nizak pripoj frenuluma uzročnik povlačenja desni, stvaranja razmaka između zuba, ako ograničava pokrete jezika ili ugrožava stabilnost protetskih nadoknada.

Ova intervencija sprovodi se i kod pacijenata u sklopu terapije "gummy smilea", čime se sprečava podizanje gornje usne i umanjuje vidljivost desni. Intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbedna i bezbolna.

 

"Gummy smile"

"Gummy smile" je slučaj kada se desni pri osmehivanju značajno vide. Iako se smatra normalnom varijacijom ljudske anatomije, ova pojava može ozbiljno ugroziti samopouzdanje. Srećom, može se korigovati jednostavnim procedurama parodontalne hirurgije. "Gummy smile", inače, može biti uzrokovan nizom faktora, kao što su prethodna ortodontska terapija, posledice medikamentne terapije ili promene uslovljene razvojem ili genetskim uticajima.

Tipovi "gummy smilea"
Termin "gummy smile" može se odnositi na jedan zub, na specifične grupe zuba, kao i na sve zube, kako gornje tako i donje vilice. U zavisnosti od toga koji procenat zubne krune je pokriven desnima, razlikujemo četiri tipa "gummy smilea":

  • blag
  • umeren
  • napredan
  • ozbiljan

Bez obzira na klasifikaciju, postoje opcije lečenja prilagođene svim kategorijama pacijenata. Među najčešća rešenja spadaju:

  • Gingivektomija lasersko ili hirurško uklanjanje minimalne količine desni. Procedura je bezbolna, ne zahteva stavljanje šavova, a desni se oporavljaju u roku od dve nedelje. Procedura je indikovana kod blagih do umerenih oblika, a često se kombinuje s povećanjem usana hijaluronskom kiselinom.
  • Kliničko produžavanje zubne krune bezbolna procedura tokom koje se, uz opsežniju intervenciju na desnima, postavljaju keramičke fasete ili krunice. Ova intervencija na desnima indikovana je kod naprednog ili ozbiljnog oblika "gummy smilea".

U pojedinim slučajevima neophodna je i dodatna intervencija - suspenzija (spuštanje) gornje usne.