Stomatološka ordinacija Dr Minić

Implantologija

Šta su to zubni implantati?

Prirodni zub sastoji se od krune (deo vidljiv iznad desni) i korena (deo ispod desni, u viličnoj kosti). U slučaju da pacijentu nedostaje jedan ili više zuba, stomatolog pokušava da osmisli najbolji način za ispravljanje ovog nedostatka. Zubni implantati namenjeni su upravo za ovu svrhu.

Implantati su "šrafovi", cilindri izrađeni od titanijuma koji se ugrađuju u viličnu kost, na mestu gde zub nedostaje, "imitirajući" zubni koren. Hirurskoj proceduri prethodi 3D analiza.Nakon perioda oseointegracije, koji traje 2 4 meseca,na ovaj titanijumski cilindar postavlja se suprastruktura (buduci nosac krune), na koju se postavlja vestacki zub. Na taj način zubni implantat u potpunosti zamenjuje izgubljeni zub.

Zubni implantati su potpuno biokompatibilni sa okolnim tkivom, što eliminiše neželjene reakcije i eventualno odbacivanje implantata od strane organizma. Sam proces ugradnje implantata za pacijenta je potpuno bezbedna i bezbolna intervencija, sprovodi se pod lokalnom anestezijom i traje tridesetak minuta. Dugoročno posmatrano, ugradnja implantata stabilizuje viličnu kost i sprečava gubitak koštane mase.Njihovom ugradnjom izbegavamo ostecenje susednih zuba,Dakle, sem što fizički zamenjuju izgubljene zube, implantati pomažu i u održavanju oblika vilične kosti i njene gustine. To znači da indirektno podupiru i meka tkiva usana i obraza.

Zubni implantati će Vam omogućiti i funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju. Uz apsolutnu funkcionalnost, oni donose fizičku, psihološku, pa i društvenu dobrobit!

 

Zašto mini-implantati?

Mini-implantati najefikasnije rešavaju probleme pacijenata koji nose totalne zubne proteze, a nemaju uslova za ugradnju standardnih imlanata(sirina kosti). Kod ovakvih pacijenata deficit vilične kosti često onemogućava adekvatnu stabilizaciju i retenciju proteze. Upotrebom miniimplantata proteze se bolje stabilizuju, a efikasnost pri žvakanju se povećava. Totalne proteze stabilizovane miniimplantatima vraćaju pacijentima neophodno samopouzdanje, posebno za vreme žvakanja ili govorenja.

Postavljanje miniimplantata je bezbolna i bezbedna intervencija, koja se obavlja pod lokalnom anestezijom. Miniimplantati mogu se ugraditi u viličnu kost i bez hirurškog reza kroz sluzokožu.

Postoperacioni oporavak je brz i bez pratećih neprijatnosti, a miniimplantati, za razliku od standardnih implantata, dozvoljavaju momentalno opterećenje.